Vitaminer för dig som är vegan

Att vara vegan är en livsstil. Men med en enbart växtbaserad kost kan det vara utmanande att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen. Ett område där veganer speciellt bör vara uppmärksamma är intaget av vitaminer. Låt oss utforska varför vissa vitaminer är extra viktiga för veganer och vilka kosttillskott som kan vara till hjälp.

Vilka vitaminer behöver jag som vegan?

Som vegan exkluderar man animaliska produkter från sin kost, så som kött, mjölk, ägg och fisk. I dessa animaliska livsmedel finns vissa viktiga näringsämnen. För att undvika brist på dessa näringsämnen bör veganer se till att vara lite extra noga med att få i sig:

 • Vitamin B12
  Vitamin B12 kallas också för kobalamin och har en betydelse för ett antal funktioner i kroppen. Det bidrar exempelvis till nervsystemets normala funktion, immunsystemets normala funktion och till en normal ämnesomsättning. Vitamin B12 spelar också en roll för normal produktion av röda blodkroppar.

  Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, ägg, mjöl och ost. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att veganer tar tillskott med vitamin B12, eller får i sig tillräckligt via berikade livsmedel.

 • Järn
  Järn från växtbaserade källor absorberas inte lika effektivt som järn från animaliska källor. För att säkerställa tillräckligt intag av järn bör veganer äta järnrika livsmedel som linser, spenat och quinoa och kombinera dem med C-vitaminrika livsmedel för att öka absorptionen.

 • Kalcium
  Kalcium är viktigt för att bibehålla normal benstomme och för våra tänder. Veganer kan få kalcium från livsmedel som mandelmjölk, tofu och bok choy, men det kan vara bra att överväga ett kalciumtillskott om du inte når de dagliga behoven.

 • Vitamin D
  Vitamin D bidrar till ett normalt upptag och utnyttjande av kalcium samt fosfor. Det främjar också vår benhälsa, då vitaminet har betydelse för bibehållandet av en normal benstomme. Det kan vara svårt att få tillräckligt med vitamin D från kosten, särskilt under vintermånaderna.

 • Zink
  Zink behövs bland annat för en normal omsättning av kolhydrater, protein och fett. Det är även en viktig antioxidant, som skyddar våra celler mot oxidativ stress. Du kan hitta zink i ungefär samma livsmedel som järn, det vill säga i fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter, som bönor, ärter, och linser.

 • Selen & Jod
  Selen och Jod bidrar till normal funktion av sköldkörteln. Jord bidrar också till normal produktion av sköldkörtelhormoner samt till en normal ämnesomsättning.
Kosttillskott för veganer 

Har du svårt att få dig alla nödvändiga vitaminer och mineraler genom en vegansk kost, kan kosttillskott vara ett praktiskt sätt att komplettera din kost. Pharbio Multivitamin Vegan innehåller viktiga näringsämnen, inklusive B12, järn, kalcium och vitamin D.

Att vara vegan måste inte innebära att du missar viktiga näringsämnen. Genom att vara medveten om ditt näringsintag och vid behov komplettera med kosttillskottkan du fortsätta att njuta av fördelarna med en vegansk livsstil. Kom ihåg att konsultera med en hälsoexpert eller dietist för att få personlig rådgivning om ditt näringsbehov som vegan.

Välkommen att besöka hela vårt sortiment av kosttillskott

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. 

Scroll to Top