VITAMINER FÖR DIG SOM ÄR GRAVID

När du är gravid eller ammar behöver kroppen mer näring. Till exempel folsyra, vitamin D och järn. Vad behöver just du?

Höggravid, känslorna på utsidan och extremt sugen på extremt konstig mat? Eller består hela din värld just nu av en liten med jättestor amnings-aptit? Vad betyder ”äta för två” egentligen? Och hur ska du lyckas få i dig allt du (och den lilla) behöver?

Äta för två?

Egentligen behöver gravida och ammande inte äta så mycket mer energi än normalt. Men, det är mer viktigt jämfört med innan du var gravid att du äter rätt och behöver mer vitaminer och mineraler. Utöver det självklara med att följa rekommendationerna om att undvika gifter och onyttigheter i mat och dryck, är rutiner alltid bra. Vi på Pharbio satt ihop en liten grundläggande kom ihåg-lista.

4 kom ihåg för dig som är gravid eller ammar

  1. Ät regelbundet – frukost, lunch och middag samt mellanmål vid behov
  2. Ät varierat
  3. Välj näringsrika ämnen
  4. Försök röra på dig minst 30 minuter per dag

Va, är det inte svårare än så? Nej, egentligen inte. Men i verkligheten är det ju lätt att hoppa över frukosten och gå rakt på middagslunch när vardagen vänds upp och ner. Och faktum är att rutinen med frukost, lunch, middag i sig gör det lättare att både balansera kosten och minska suget efter onyttigheter. På köpet blir det också lättare att komma ihåg att dricka all den vätska du behöver få i dig. Ett eller ett par glas vatten till varje måltid helt enkelt! De dagliga promenaderna är såklart bäst att ta utomhus. För då kanske du får i dig en liten extra dos D-vitamin. Smart va?

Vilka näringsämnen behöver mammor?

Vad just du behöver som mamma beror förstås på. Dels på vilka värden som konstateras på undersökningarna hos barnmorskan. Dels också om du till exempel är vegan eller äter specialkost. Här är några näringsämnen som gravida och ammande behöver hålla koll på:

Topp 6 näringsämnen för gravida

  • Folsyra
  • D-vitamin
  • DHA / Omega 3
  • Jod
  • Järn
  • Kalcium

Folsyra finns bland annat i frukt, bär, grönsaker, bönor, kikärter, linser och fullkorn.

D-vitamin får du i dig genom solljus och mat som fet fisk, ägg, kött, matfett och mjölkprodukter.

Omega-3 finns i framför allt fet fisk som lax och sill.

Jod finns i salt som är berikat med jod och i mat som fisk, mjölk och ägg. 

Järn finns i till exempel kött, ägg, skaldjur och nötter.

Kalcium finns i mjölk, fil och yoghurt – eller i veganska mjölkdrycker.

Gravidvitaminer

Självklart är det svårt att lyckas till 100% att äta mamma-optimalt varje dag. Verkligheten är ju som den är. Därför har vi på Pharbio tagit fram ett antal kosttillskott som är anpassade för dig som är gravid eller ammar. Enkla och smidiga att använda såklart!

Scroll to Top