4 TIPS FÖR ATT FÅ BARN ATT ÄTA MER FRUKT OCH GRÖNSAKER

Grönsaker och frukt är en viktig källa för många viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Att få barn att äta tillräckligt med frukt och grönsaker kan dock vara en utmaning för många föräldrar. Med några smarta knep och strategier kan du som förälder eller viktig vuxen göra det lättare för ditt barn att få i sig frukt och grönsaker. Här är 4 tips för att få barn att äta mer frukt och grönsaker:

1. Var en bra förebild

Barn tar ofta efter ditt beteende, vilket i relation till mat innebär att ditt barn kommer att ta efter dina matvanor. Genom att själv visa att du uppskattar och äter frukt och grönsaker, skapar du en positiv inställning till dessa livsmedel hos ditt barn.

2. Gör det roligt

Istället för att tvinga ditt barn att äta grönsaker, gör det till en rolig och spännande upplevelse. Skapa en buffé med olika frukter och grönsaker där ditt barn får vara med och välja. Servera dem på ett sätt som lockar till att äta dem, som en efterrätt, eller kanske som ett ‘grillspett’. Du kan också använda kakformar för att göra små figurer av frukten. Vem vill inte äta en vattenmelon-dinosarie eller en äppel-julgran?

3. Var kreativ – göm grönsakerna

Ibland kan det vara nödvändigt att vara lite kreativ. Göm grönsakerna i maten genom att blanda dem i favoriträtter eller använda dem som en del av receptet. Några exempel är en god pastasås med tomat och zucchini, eller en lasagne med spenat. På så sätt får ditt barn i sig näringen utan att ens märka det.

4. Involvera barnen

Låt barnen vara delaktiga i matlagningen genom att låta dem hjälpa till med förberedelserna. Genom att göra grönsaksätandet till en lekfull aktivitet blir det både roligare och mer spännande för barnen.

Genom att använda dessa strategier kan du skapa en positiv och hälsosam inställning till frukt och grönt hos ditt barn, vilket kommer att gynna deras hälsa och välmående på lång sikt.

Scroll to Top