STRESS SOM STYRKA ISTÄLLET FÖR SJUKDOM

Det finns ett samband mellan stress och sjukdom. Kontinuerlig stress kan tids nog göra oss sjuka. Men nyare forskning har visat att stress också kan vara en värdefull tillgång i vår fartfyllda vardag.

Våra kroppar är fantastiska. De är perfekt utformade för att klara av livet på jorden och vi har utrustats med flera olika försvarsmekanismer för att lyckas överleva. Ett av dessa försvar är stress. När vi är rädda eller stressade flödar hormonet kortisol i kroppen som ger oss energi och gör oss redo för att strida, fly eller, något som är mer relevant idag, arbeta hårdare. Tyvärr bjuder det dagliga livet oss ofta på otaliga situationer som orsakar dessa stresspåslag, och i värsta fall kan stress leda till sjukdom.

Men nyare studier tyder på att det inte alltid är själva stressen som utgör en risk för hälsan, utan också hur du upplever och hanterar den. Det vill säga om du upplever stressen som positiv eller negativ.

Stress betyder inte alltid sjukdom

Att långvarig stress och sjukdom har ett samband vet många. Men Kelly McGonigal, psykolog och forskare vid Stanford University, menar att vi kan rädda liv genom att ändra sättet vi tänker kring stress. Efter att ha samlat ihop en rad nyare studier som visar stressens positiva sidor, har hon kunnat konstatera att stress är farligt för oss om vi tror att det är farligt. I en av studierna visade det sig att de som såg positivt på stress till och med hade bättre hälsa än de som inte upplevde sig som stressade. En ”stress är bra för mig”-attityd visade sig dessutom leda till bättre arbetskapacitet och färre psykologiska komplikationer.

Enligt McGonigal hjälper det att försöka se stress som en tillgång som ger dig mer energi och förbereder dig på att möta nya utmaningar, istället för att vara rädd för stress och sjukdomar.

Tips för bättre stresshantering

Utmaningarna kan vara många i en fartfylld vardag med deadlines på jobbet, barn som ska lämnas på förskola, fritidsaktiviteter och middagar som ska vara färdiga i tid. Stressrelaterade sjukdomar som ångest och utbrändhet är naturligtvis ingenting man bara kan knäppa med fingrarna och tänka sig frisk ifrån. Men innan det har gått så långt att man faktiskt blir sjuk, kan det vara värt att försöka använda McGonigals metod med att försöka uppskatta stressen istället för att bekymra sig över hur farligt det är. För kanske är det precis dessa tankar som bidrar till att göra dig sjuk.

Här är några tips på hur du kan vända stressen till styrka:

  • När du känner typiska tecken på stress, till exempel snabbare puls och andning. Tänk på att det är tecken på att din kropp fungerar som den ska och att den gör sig redo för att ta sig an dagens utmaningar.
  • Försök att uppskatta effekten av stresspåslaget, bland annat att den gör dig mer skärpt och hjälper dig att orka mer.
  • Om du har tid och möjlighet är det bra att dra nytta av den extra energin med ett kort träningspass. Knäböj och planka kan man till exempel göra vart som helst, även på kontoret.
  • När du är stressad är din kropp i ett så kallat ”fight or flight”-läge. Det kan du utnyttja genom att göra saker du normalt inte vågar. Det kan röra sig om något så enkelt som att till exempel be om avlastning från någon kollega på jobbet.
  • Tänk positivt och lösningsorienterat och använd den extra energin till att realisera lösningen.
  • Njut av den extra energin som flödar i kroppen, den kan få dig att känna att du lever!
  • Använd den extra kraften till att säga nej. Oavsett om det är till tjatande barn eller krävande chefer.

Källa: Ted.com

Scroll to Top