OMEGA-3 OCH AMNING

Att innehållet i modersmjölken spelar stor roll för barnets hälsa vet nog de allra flesta. Men visste du att tillskott av omega-3 under amning bidrar till normal utveckling av spädbarnets ögon och hjärna?*

Som nybliven förälder till sitt första barn kan det kännas som en övermäktig uppgift att ha ansvaret för ett helt nytt liv. Det är vanligt att man känner sig orolig över att göra något fel. Varför skriker barnet? Utvecklas mitt barn som det ska? Behövs extra kosttillskott när man ammar? Funderingarna är många, men kom ihåg att det oftast går bra och att de växer upp sunda och friska.

Bra kost viktig även för dig

Lyckligtvis behöver de flesta inte oroa sig över vad de ska mata sina barn med. Naturen har redan försett oss med den optimala maten för nyfödda – bröstmjölken. Men det är även viktigt att man själv ser till att få i sig allt kroppen behöver under amningen, till exempel fettsyrorna i omega-3.

Din kost när du ammar bör vara utformad så du får tillräckligt med energi för att producera mjölk, och bör innehålla alla näringsämnen som du och ditt barn behöver. Råden kring vad man bör äta när man ammar liknar väldigt mycket kostråden för människor i allmänhet, med några få undantag.

Varför är det bra att ta omega-3 när man ammar?

Ett näringsämne som du alltså behöver vara lite extra noggrann med att få i dig när du ammar är omega-3. Omega-3 innehåller nämligen fettsyran DHA som bidrar till normal utveckling av hjärna och ögon hos spädbarn.* Den huvudsakliga källan till D-vitamin är fet fisk, men för den del är det svårt att få i sig hela den rekommenderade dagsdosen enbart från kosten. Därför kan det vara bra att regelbundet ta tillskott i form av Omega-3 med tillskott av D-vitamin.

Till sist. Även om det är lätt att oroa sig, kom ihåg att man kommer långt med sunt förnuft och mycket kärlek till sina barn.

*Moderns intag av docoshexaensyra (DHA) bidrar till att ögonen och hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, dvs. 250 mg DHA och eikosapentaensyra (EPA). Källa: EU (440/2011)

Scroll to Top