KÄLLOR TILL OMEGA-3 SOM DU KANSKE INTE KÄNDE TILL

Omega-3 är viktigt för en hälsosam kropp, de är helt enkelt livsnödvändiga för oss människor. Omega-3 har en positiv effekt på hjärtat, hjärnan och synen*. Eftersom kroppen inte producerar omega-3 på egen hand är det vårt eget ansvar att se till att vi får i oss det genom kosten.

Klassiska källor till omega-3
De flesta vet att fisk som lax, öring, sardiner, makrill, ansjovis och sill är bra källor till omega-3. Det beror på att dessa fiskar har långkedjiga marina fettsyror som kallas för EPA och DHA, och det är dessa fettsyror som har bäst dokumenterad hälsoeffekt.

Inte bara för middag
Kom ihåg att mat som kaviar, makrill i tomatsås och rökt lax också innehåller mycket omega-3. Du behöver inte bara fokusera på fettsyraintaget vid middagen, utan du kan med fördel sprida ut det över dagens måltider. Kanske lite kaviar eller ansjovis till frukostägget? Och vad sägs om ett par knäckemackor med makrill i tomatsås som lunch?

Andra källor till omega-3
Om du inte gillar fisk finns det andra livsmedel som också innehåller omega-3, som till exempel valnötter, pumpafrön, rapsfrön, linfrö och sojaolja. Dessa livsmedel är rika på vegetabiliska kortkedjiga fettsyror som kallas för ALA. ALA är också en omega-3 fettsyra. Den måste dock omvandlas i kroppen till EPA och DHA, de fettsyror som är mest undersökta och dokumenterade. Tyvärr är det bara en liten del av dessa fettsyror som omvandlas i kroppen varför ett bättre sätt att få i sig EPA och DHA är att äta fet fisk.

Omega-3 som kosttillskott
Källorna till omega-3 är ganska begränsade, särskilt om du inte äter fisk. Många föredrar att äta kosttillskott för att se till att de får i sig den dagliga dosen (enligt rekommendationer från EFSA) på 250 milligram DHA och EPA. Men det finns kvalitetsskillnader även på kosttillskotten, så välj tillskott med omsorg. Se till att det du väljer innehåller en stor mängd marina fettsyror.

* Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att behålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Dessa gynnsamma effekter uppnås vid ett intag av 250 mg DHA. Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

Scroll to Top