HÄLSOSAMMA MELLANMÅL OCH MÅLTIDER SOM BARN GILLAR 

Har du ett kräset barn? Att hitta enkla och hälsosamma mellanmål och måltider för barn kan vara en utmaning, speciellt när du vill introducera nya spännande smaker. Pharbio tipsar om barnvänliga idéer för frukost, lunch, middag och mellanmål som kommer att bli favoriter i hela familjen. 

Goda vanor börjar tidigt 

Som förälder vill man alltid det bästa för sitt barn, och en viktig del i uppfostran är att hjälpa sina barn att utveckla hälsosamma matvanor. Kosten är ju vår bästa källa till viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera som den ska. Alla barn är dock inte äventyrliga när det kommer till mat. Att få barn att anamma en välbalanserad kost kan vara utmanande, speciellt om de är kräsna.  

Vad innebär det att äta hälsosamt? 

Vad menar vi egentligen när vi säger hälsosamt när det kommer till mat? Hälsosamt i förhållande till mat innebär att måltiden är välbalanserad och innehåller näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt. Dessa är vitaminer, mineraler och antioxidanter, proteiner, kolhydrater, fibrer och hälsosamma fetter.  

Att äta hälsosamt handlar också om att undvika överdrivet intag av bearbetade livsmedel, mättat fett, socker och salt, vilka kan kopplas till olika hälsoproblem när de konsumeras i stora mängder. 

Enkla och hälsosamma frukostidéer för barn 

Att äta frukost ger en bra start på dagen, och som tur är finns det många näringsrika frukostalternativ som både mättar, ger energi och är hälsosamma. Här kommer några idéer.  

Att servera toast med jordnötssmör och banan är både enkelt och gott. Skippa ljust bröd och använd istället fullkornsbröd för att öka fiberintaget. Lägg då på en klick jordnötssmör och skivad banan på toastat fullkornsbröd. Är ditt barn kräset? För att göra frukosten roligare kan du använda kakformar för att skapa roliga former av det rostade brödet. Du kan också servera yoghurt med bär och nötter till frukost, eller varför inte en mättande havregrynsgröt med nötter och en skivad banan.   

En annan snabb och enkel frukostidé är att göra en frukostsmoothie. Då kan du blanda i massa vitaminrika livsmedel. Några klassiker är banan, blåbär, jordgubbar och hallon.  

Recept på Banan- & Jordgubbssmoothie 

Ingredienser: 

 • 1 stor banan, färsk eller fryst 
 • 1 dl frysta jordgubbar 
 • 1 dl vaniljyoghurt (eller grekisk yoghurt för extra protein) 
 • ½ dl mandelmjölk (eller annan valfri mjölk) 

Instruktioner: 

 1. Skär den frysta bananen i bitar för att underlätta mixningen. 
 1. Lägg alla ingredienser i en blender eller mixer. 
 1. Mixa på hög hastighet tills smoothien är jämn och krämig. 
 1. Om smoothien är för tjock, tillsätt mer mandelmjölk för att tunna ut den. 
 1. Häll upp smoothien i glas och servera genast. 

Tips: 

 • För en extra krämig konsistens kan du använda frysta bananer och jordgubbar. 
 • Om ditt barn föredrar en sötare smoothie kan du tillsätta en tesked honung eller lönnsirap. 
 • För att öka näringsvärdet kan du lägga till en näve spenat eller grönkål utan att det påverkar smaken för mycket. 

Detta recept är enkelt att göra med få ingredienser, vilket gör det perfekt för en snabb och näringsrik frukost för barnen! 

Lunch- och middagstips för kräsna ätare 

Är du en av dem som lagt både tid och kärlek på att laga en spännande ny rätt och sedan möts av ett barn som vägrar att ens provsmaka? Lunch och middagar kan vara speciellt utmanande när man har en kräsen ätare där hemma. För att omvandla en kräsen ätare till nyfiken så handlar det ofta om att presentera välkända livsmedel på ett nytt och spännande sätt. Sättet du tillagar livsmedel kan också avgöra om det blir en succé bland barnen. Kokt broccoli kanske inte är en hit – men stekt broccoli med lite olivolja, parmesan och salt kanske är det?  

Ett annat tips är att utgå från en trygg rätt och därigenom introducera nya smaker. En populär rätt till lunch och middag brukar vara pasta. Prova att göra en pastasallad med färgglada grönsaker, eller introducera fler grönsaker som zucchini och spenat i tomat- eller köttfärssåsen. Taco-middagen är en ytterligare rätt där det är relativt enkelt att introducera nya grönsaker. Wok är också en tacksam måltid som kan hjälpa barnen att få i sig olika typer av grönsaker.   

Idéer för näringsrika mellanmål 

Mellanmål är perfekta för att tillföra extra näring till ditt barns dag. Frukt brukar alltid vara en hit bland barn, och som tur är finns det många olika frukter – så att även den kräsna kan hitta en favorit. Äppelskivor med lite jordnötssmör är både krispiga och mättande.  

En annan rolig idé för att få barnen att testa nya frukter är att göra en fruktsallad.  

För ett saltare alternativ kan du prova hemlagade vegochips gjorda av exempelvis grönkål eller sötpotatis. Skiva sötpotatisen tunt, ringla över lite olivolja och baka i ugn tills de blir krispiga.  

8 näringsrika frukter för barn 

Att inkludera en mängd olika frukter i barnens kost kommer att ge dem många olika näringsämnen som kroppen behöver. Här kommer exempel på 8 näringsrika frukter.  

 1. Äpplen: äpplen är rika på fibrer och vitamin C.  
 1. Bananer: Bananer är en utmärkt källa till bland annat kalium och vitamin B6.  
 1. Bär (såsom jordgubbar, blåbär och hallon): Bär är fulla av antioxidanter och vitaminer som hjälper flera av kroppens funktioner. 
 1. Apelsiner: Dessa citrusfrukter är kända för sitt höga C-vitamininnehåll, som bidrar till immunsystemets normala funktion.  
 1. Kiwi: Kiwi är en utmärkt källa till vitamin C och K, samt fibrer och antioxidanter. 
 1. Mango: Rik på vitamin A och C, samt fibrer.  
 1. Päron: Päron är en god källa till kostfibrer och vitamin C. Fibrer främjar matsmältningen och vitamin C bidrar till ett normalt fungerande immunsystem.  
 1. Vattenmelon: Denna saftiga frukt är hög i vattenhalt och innehåller också vitaminer A och C. Ganska perfekt frukt för en varm sommardag!
Scroll to Top