Vitamin B behövs för att flera av kroppens funktioner ska fungera normalt. Det finns 8 olika B-vitaminer som alla har sina egna uppgifter i kroppen. Vår kropp kan inte själv producera B vitamin, därför är det viktigt att vi får i oss det genom mat eller genom att komplettera med kosttillskott.
I de allra flesta fall får vi i oss alla vitaminer vi behöver genom kosten. Men det finns perioder i livet där man kan behöva tillskott. När det gäller just vitamin B är det ofta du som är eller planerar att bli gravid, ammar, är äldre eller inte äter animaliska produkter som bör vara uppmärksam på att du får i dig tillräckligt.
Här går vi igenom olika typer av vitamin B, vad de gör och i vilka livsmedel du kan hitta dem.
Tiamin (vitamin B1)
Tiamin, som tidigare kallats vitamin B1, bidrar till normal funktion av nervsystem, hjärta och hjärna. Några bra källor till tiamin är müsli och flingor, bröd, solrosfrön och fläskkött.
Riboflavin (vitamin B2)
Riboflavin, som också kallas vitamin B2, bidrar till normal ämnesomsättning. Det betyder att är viktigt för kroppens nedbrytning av kolhydrater, fett och proteiner, och omvandlar dessa till energi.
Du kan hitta vitamin B2 i många olika livsmedel, både i vegetabiliska och animaliska källor. Riboflavin finns exempelvis i kött, fågel, ägg, mjölkprodukter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.
Niacin (vitamin B3)
Niacin eller vitamin B3 som det också kallas hjälper till att bibehålla en normal hud och nervsystemets normala funktion. Det bidrar även till normal ämnesomsättning och behövs därmed för att bryta ner fett, protein och kolhydrater.
Niacin finns i många olika livsmedel. Du kan exempelvis hitta niacin i kyckling, fisk, kött, jordnötter och knäckebröd.
Vitamin B6 (pyridoxin)
Vitamin B6 kallas även Pyridoxin och hjälper till att bibehålla ett normalt fungerande immunsystem, reglera hormonaktiviteten, en normal ämnesomsättning och nervsystemets normala funktion. Vitamin B6 bidrar också till normal psykologisk funktion samt till en normal bildning av röda blodkroppar.
Precis som andra B-vitaminer hittar du vitamin B6 i en mängd olika livsmedel, exempelvis kött, ägg, mjölkprodukter, potatis, bär och matbröd.
Biotin
Biotin bidrar till en normal hud, normalt hår, en normal ämnesomsättning. Det bidrar även till att bibehålla normala slemhinnor samt nervsystemets normala funktion. Biotin kallas även vitamin B7 och finns i nästan all mat!
Pantotensyra
För att kroppen ska kunna bryta ner kolhydrater och fett samt producera vissa hormoner och röda blodkroppar behövs pantotensyra, även kallat vitamin B5. Pantotensyra finns i de flesta livsmedel. Bra källor till pantotensyra är kött, fisk, baljväxter, avokado och fullkornsprodukter.
Folat och folsyra (vitamin B9)
Folsyra och folat är samma form av B-vitamin, där folsyra är en konstgjord variant av folat som används i kosttillskott. Vitaminen är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och bidrar till bildandet av röda blodkroppar.
Folat finns i många olika livsmedel, dock i mycket små mängder vilket gör att många idag får i sig för lite folat. Livsmedelsverket rekommenderar gravida och de som planerar att bli gravida inom några månader att ta folsyratillskott. Folsyra bidrar till att fostret utvecklas normalt under graviditeten och minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Hos Pharbio kan du hitta flera kosttillskott med folsyra, som denna med vitamin B12 och folsyra, samt omega-3 med folsyra.
Vitamin B12
Vitamin B12 kallas även kobalamin och är viktigt för ett antal funktioner i kroppen. Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion, en normal ämnesomsättning, normal psykologisk funktion och till immunsystemets normala funktion. Vidare bidrar vitamin B12 även till normal bildning av röda blodkroppar samt har betydelse i celldelningsprocessen.
Du kan främst hitta vitamin B12 i animaliska livsmedel som fisk, kött, ägg, mjölk och ost.
Livsmedelsverket rekommenderar därför att veganer tar tillskott med vitamin B12 eller får i sig tillräckligt mängder av berikade livsmedel.