FOLSYRA OCH OMEGA-3 FÖR DIN BEBIS

Vi vet att det inte är så enkelt med informationsmulningen man utsätts för när man är gravid. Det finns lika många råd, tips och så kallade sanningar som det finns människor du möter eller nätforum du surfar förbi. Så hur ska man veta vad man ska tro på?  

Folsyra och Omega-3 för bebisen i magen

I slutändan är ju det enda man bryr sig om att bebisen i magen mår så bra den bara kan, eller hur? Och då är det ju tur att vetenskapen finns. Forskning har sen gammalt visat att du behöver extra folsyra när du är gravid, för att minska risken för ryggmärgsbråck*. Det vet du säkert redan. Men 15 års forskning har visat att även fettsyran DHA som finns i Omega-3, fyller en jätteviktig funktion för barnets centrala nervsystem. Mammans intag av DHA, som överförs till barnet via livmodern och senare via bröstmjölken, bidrar till att hjärnan och ögon utvecklas normalt hos foster och hos spädbarn som ammas**. Alltså är ett dagligt intag av folsyra och Omega-3 en minst sagt god vana, för er båda.

Allt-i-ett med gott samvete

Så hur mycket fisk behöver du som gravid äta då för att få i dig rätt mängd DHA? Europeiska näringsrekommendationer säger 1,5 portioner. Per dag. Nej, vi vet, det är inte praktiskt superlätt. Då verkar det ju enklare att ta 2 tabletter Pharbio Omega 3 Gravid om dagen och på så sätt få i dig och din bebis hela den rekommenderade dosen av såväl Omega-3 som folsyra och D-vitamin. Allt-i-ett, enkelt som det ska vara.

Dessutom kommer den högkoncentrerade fiskoljan som vi använder i Pharbio Omega-3 Gravid, från fiskar som lever i det kalla, friska havet. Tillverkningen sker enligt högsta standard och inkluderar en noggrann reningsprocess så att du kan känna dig lugn med vad det är du stoppar i dig.

Så surfa på och låt folk fortsätta att tipsa och ge råd. Nu har du ju i alla fall ett stycke fakta att luta dig mot. På Pharbio.se kan du lära dig det mesta om just Omega-3. Det är till och med himla intressant!

Hör med din barnmorska om du har fler frågor kring folsyra och Omega-3 eller kontakta oss.

* Låg folsyranivå hos mamman är en riskfaktor för utveckling av neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck) hos det växande fostret.
** Dessa effekter uppnås vid ett intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av Omega-3 (250 mg EPA och DHA)

Scroll to Top