Bra vitaminer för hår, hud och naglar

Vackert och välmående hår kräver rätt näring. Det finns flera viktiga vitaminer och mineraler som spelar en avgörande roll för din hår-hälsa. Vi går igenom vanliga orsaker som är dåligt för håret, samt tipsar om kosttillskott som kan vara bra.

Stress = dåligt för håret

Stress kan ha en negativ inverkan på hur ditt hår mår. Om du tappar stora mängder hår varje dag kan det vara värt att konsultera en läkare. Andra orsaker som kan påverka kvalitén på håret är bland annat mediciner, ärftlighet, graviditet och amning.

Balanserad kost = bra för håret

En balanserad kost har en positiv inverkan på hårets välmående. Tänk på att äta tre huvudmål (frukost, lunch, middag) om dagen samt 2-3 mellanmål. Och se till att du äter en näringsrik kost – så att du får i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Här är vår topp 3-lista på näringsämnen som är bra för håret:

Vitaminer och mineraler som är bra för håret
  1. Zink är en mineral som bidrar till en normal omsättning av kolhydrater, protein och fett. Zink spelar även en roll för att bibehålla normalt hår, hud och naglar.
  2. Biotin hjälper till att bibehålla normalt hår. Biotin kallas också för vitamin B7 och finns i nästan all mat. Några livsmedel som är särskilt innehållsrika på biotin är lever, äggula, havregryn och vetegryn.

  3. Protein är ett energigivande näringsämne, uppbyggt av aminosyror, som är nödvändigt för att kroppen ska fungera optimalt. Det finns mer eller mindre i nästan all mat, exempelvis i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Finns även i spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser från växtriket.

Vitaminer och mineraler för huden

Hälsosam och strålande hud kräver också rätt näring. Följande vitaminer är särskilt bra för hudens hälsa:

 1. Vitamin C är en antioxidant som skyddar våra celler mot oxidativ stress. Vitamin C stöttar också normal kollagenbildning vilket spelar en roll för hudens normala funktion. Inom hudvård är vitamin C en populär ingrediens för en jämnare hudton, förbättrad lyster och för att reducera rynkor och fina linjer.
 2. Zink bidrar också till att bibehålla normal hud. Du kan hitta zink i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. Även skaldjur, ost och nötter är zinkrika.
 3. Niacin är ett B vitamin och hjälper till att hålla huden välmående. Niacin bidrar nämligen till att bibehålla normal hud. Livsmedel som innehåller en hög halt av niacin är exempelvis kyckling, kött, fisk, jordnötter och hårt bröd.
 4. Vitamin A behövs för att syn, slemhinnor och huden ska fungera normalt. I Sverige brukar man få i sig tillräckligt med A vitamin vid en varierad kost.
Vitaminer och mineraler för naglar

Våra naglar kan också dra nytta av rätt näring. Här är några viktiga vitaminer och mineraler för dina naglar:

 1. Biotin (B-vitamin): Precis som för håret så spelar biotin en viktig roll för våra naglar. Biotin bidrar nämligen till att bibehålla normala naglar.
 2. Zink: Som tidigare nämnt bidrar zink till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. En riktig fullträff till mineralämne helt enkelt!
 3. Selen är en mineral som bidrar till att bibehålla normala naglar. Selen finns i nästan all mat, men framförallt i fisk, inälvsmat, nötter/frön, mjölk, ost och ägg.

Det är viktigt att få i sig dessa vitaminer och mineraler antingen genom en balanserad kost eller genom att kompletterar med kosttillskott om och när det behövs. Därför har vi utvecklat kosttillskott specifikt för hår, hud och naglar.

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. 

Scroll to Top