Alltid trött?

Trötthet kan bland annat orsakas av B-vitaminbrist. Vilka ämnen behöver du för att bli pigg?

Har du en tonåring som sover halva dagen, och hänger som en oformlig massa resten av tiden? Tycker du själv att minsta lilla hushållssyssla verkar helt oöverstiglig? Känns ögonen som en påse grus? Önskar du att du fick säga godnatt och lägga dig strax efter lunch?

Trötthet kan bero på en massa olika saker. Oftast beror den på så helt uppenbara saker som sömnbrist (eller att kroppen växer när du är tonåring). Är du extremt trött och nedstämd ska du såklart utreda vad det beror på. Men ofta kan det bara vara värt att fundera över om du äter tillräckligt balanserat, så att du verkligen får i dig allt du behöver.

Hur blir man pigg?

Utöver den vanliga tallriksmodellen, som du säkert redan känner till, kan du till exempel fundera över om du kan äta lite mer nötter då och då. Skaldjur är också sådant som nästan alla skulle må bra av att äta oftare.

Här är en lista på vitaminer och näringsämnen som fyller på med sådant som kroppens olika system behöver i olika situationer.

Vilka vitaminer behövs vid trötthet?

  • Magnesium
  • Järn
  • Vitamin B9
  • Vitamin B 12
  • Vitamin C
  • Vitamin D

Magnesium hjälper till att minska trötthet och utmattning genom att muskler och inre delar i kroppen lättare kan slappna av.

Järn finns i till exempel kött, ägg, skaldjur och nötter. Järn spelar en roll för bildningen av röda blodkroppar och hemoglobin. och hjälper kroppen att producera röda blodkroppar som transporterar syre.

Vitamin B9 och B12 finns i till exempel kött, fågel, mjölkprodukter, bröd och potatis.

Vitamin C finns i till exempel frukt och grönt eftersom (Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion.)

Vitamin D är bra för att immunsystemet ska fungera normalt och spelar även en roll för att bibehålla muskelfunktion.” Kroppen får i sig D-vitamin genom solljus och mat som fet fisk, ägg, kött, matfett och mjölkprodukter.

Vitaminer mot trötthet

Det kan ju förstås vara lite motigt att orka med perfekt matlagning varje dag om man är trött. Vi på Pharbio har såklart ett antal kosttillskott som är enkla och bra att använda, om du vill ge kroppen lite extra hjälp på traven. Finns både som tabletter, kapslar och gummies.

Scroll to Top