6 TIPS PÅ HÄLSOSAM MAT FÖR BARN

Kämpar du för att få dina barn att äta hälsosam mat? Här är några tips på hur sunda måltider i vardagen kan bli lite enklare och hur du hittar bra mat som barn gillar.

Hälsosam mat är viktiga byggstenar i barns utveckling. Dessutom håller bra matvanor från start ofta i sig genom hela livet. Men det kan förstås låta enklare sagt än gjort att hitta bra mat som barn gillar. Lyckligtvis är insatsen man behöver göra när barnen är små inte förgäves. Ibland kan till och med små mirakel ske, till exempel när femåringen plötsligt utbrister ”Mmm, jag älskar det här!”, och oväntat slevar i sig hela sin portion med fiskgratäng.

In med myset

Barn är visuella små varelser. Är middagsbordet fint uppdukat, värmeljusen tända och maten ser god och färgglad ut, är det mycket större chans att barnen vill sätta sig ner och äta. Om vi vuxna dessutom är tålmodiga, tv:n är avstängd och familjen samlad runt bordet, finns det goda förutsättningar för en trevlig måltid tillsammans.

Fisk är hälsosam mat för barn

Äter barnen inte fisk? Då har du troligtvis inte hittat den i rätt form ännu. I mataffären idag kan du hitta fisk i form av bullar, pinnar och pålägg, som kan stekas, läggas på macka eller doppas i soja och ätas rå. Utbudet av olika fiskrecept är dessutom oändligt, så om du fortsätter leta kommer du säkert hitta en eller flera hälsosamma fiskrätter som barn faktiskt gillar.

Fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Hos barn bidrar denna vitamin till immunsystemets normala funktion och behövs för normal tillväxt och utveckling av ben. När det gäller vuxna så bidrar vitamin D till att bibehålla normal benstomme. Fisk är även rik på omega-3 fettsyror. DHA bidrar till normal utveckling av hjärnan hos både foster och barn som ammas. Detta har man kunnat visa vid en dos av 200 mg som tillägg till det rekommenderade intaget på 250 mg av en kombination av EPA och DHA. Så om du lyckas få barnen att äta mer fisk, är det med andra ord en bra start.

Mer varierad och sund mat

Ju mer varierat man äter, desto mer hälsosam mat för barnen är det. Så var inte rädd för att experimentera i köket även om de yngsta i familjen inte kommer att gilla allt. Det behöver de förstås inte göra heller. Du kan kräva att barn smakar på alla rätter, men de bör inte tvingas till att äta upp allt om de inte gillar det. Det är nämligen så att barn kanske första, andra och tredje gången inte gillar en rätt, men fjärde gången de provar kan de plötsligt älska den. När du ska introducera en ny maträtt eller ett nytt livsmedel är det inte ovanligt att du behöver bjuda på den minst tio gånger innan barnet vill äta upp det.

Välj vatten

Läsk och söta drycker står för en stor del av sockerintaget hos barn och unga. Men det kan vara bra att tänka på att små barn inte ber om att få dricka saft om de inte blivit vana vid att få det från start. Så länge det är du som bestämmer bör du därför vara konsekvent med att bara ge vatten som törstsläckare och spara de söta dryckerna till födelsedagar, jul och andra festligare tillfällen. Ofta är saft minst lika populärt som kolsyrade drycker, men om det ska vara bubbel i drickan kan du blanda juice och kolsyrevatten för ett lite sundare alternativ till läsken.

Sunt snacks är bra mat som barn gillar

Det är oftast när man har ont om tid och är omgiven av skrikande och hungriga barn som man tar till osunda krislösningar kring maten. Men lyckligtvis har sortimentet bland sund färdigmat och snacks blivit allt större. Om du ser till att alltid ha ett lager med sunda alternativ hemma, som till exempel minimorötter, orostade och osaltade nötter, sockerfri yoghurt, blåbär osv, blir de små vana vid att snacks och snabba mellanmål inte behöver vara fulla av fett och socker.

Gå på nyckelhålsjakt

Engagera barnen i att hitta nyckelhål på matvarorna när ni handlar. Om de har fått en uppgift att det som ska handlas ska ha nyckelhålsmärkning, tycker de oftast att det är roligt att vara med på jakten på nya nyckelhålsfavoriter. Att titta efter nyckelhålsmärkningen i mataffären är något de sedan får nytta av även i vuxen ålder.

Scroll to Top