5 TIPS FÖR BRA HÄLSA

Känner du dig trött på alla råd kring vad som är och inte är nyttigt för dig? Följ dessa hälsotips så vet du att du är på den säkra sidan och får goda förutsättningar för att behålla hälsan.

1. Ät riktig mat

Ett första tips för en bra hälsa är att äta riktig mat. Riktig mat innebär hälsosam mat som inte är halvfabrikat och fulla med fett, salt och socker. Många konsumerar betydligt mer av den sortens mat. En dålig kosthållning ger också en dålig utgångspunkt för ett hälsosamt och aktivt liv. Det finns också risk för att gå upp i vikt, och för män kan de extra kilona innebära en lägre produktion av det manliga könshormonet testosteron som är sammankopplat med potensen. Att äta en mer varierad kost som är lagad från grunden och hålla utkik efter nyckelhålsmärkta livsmedel är ett enkelt sätt att förbättra din kost, och kanske även sexlivet.

2. Fem om dagen är bra för hälsan

Vi nordbor är generellt ganska dåliga på att äta mycket frukt och grönsaker, speciellt män. Det är synd eftersom det är ett enkelt sätt att få i sig många nyttiga vitaminer på. Så försök att skapa en ny vana där frukt eller grönt får utgöra en naturlig del av alla dina måltider framöver. En portion motsvarande 100 gram kan till exempel vara en liten skål sallad, en morot eller en medelstor valfri frukt. Ju mer du varierar de olika frukt- och grönsakssorterna, desto sundare är det.

3. Börja träna

Om du vill undvika de där extra kilona och behålla hälsan finns det ingen annan väg än att börja med någon form av träning. Om du tycker att det känns svårt att hinna med kan du börja med att promenera eller cykla till jobbet, eller varför inte jogga? Många tycker dessutom att ett besök på gymmet är ett välkommet avbrott från gnälliga barn, städning av huset och alla middagar som ska lagas därhemma.

4. Ät fisk två till tre gånger i veckan

Ett viktigt hälsotips är att vara noga med ditt intag av omega-3. Känns det svårt att få i dig tillräckligt med fisk? Ett bra knep kan vara att byta ut ditt vanliga pålägg på mackan från kött till fisk. Utbudet av olika fiskpålägg är stort, särskilt av fet fisk som till exempel lax, forell, makrill och sill som är extra rika på de viktiga omega-3-fettsyrorna. Omega-3 är bra för ditt hjärta och a- och D-vitamin som det finns mycket av i fet fisk, bidrar till normal funktion av immunsystemet. Fiskleverolja innehåller alla dessa goda fettsyror tillsammans med a- och D-vitamin.

5. Sluta röka

Om du röker så vet du säkert redan att du inte borde, och du kanske redan har försökt att sluta flera gånger. Men kom ihåg att bara för att du inte har klarat det tidigare, betyder det inte att du inte kommer att klara det den här gången. Det kommer fler och fler hjälpmedel som kan hjälpa dig att sluta röka, till exempel nikotintuggummin, hypnos, sluta röka-appar, osv. Om du ränker på att två av tre rökare dör i förtid på grund av rökningen så är det ett gott skäl till att inte börja igen.

Scroll to Top