GOD HÄLSA, LIVSSTIL OCH LIVSKVALITET – VAD BETYDER DET?

Att ha god hälsa, livsstil och livskvalitet kan ha olika betydelse för olika människor, men vad definierar egentligen dessa begrepp, hänger hälsa och livsstil samman, och vad kan vi göra för att öka vår livskvalitet? I denna artikeln kan du läsa mer om förhållningsregler du kan använda i förhållande till förbättrad hälsa, livskvalitet och livsstil.

Vad är god hälsa?

God hälsa kan definieras av ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välmående, men vad betyder egentligen detta? Om du har kapacitet till att mästra, samt tillpassa dig till livets nedgångar och krav som inte är lätta att undgå, så har du en god hälsa.
För någon kan god hälsa betyda att man är frisk, och tacklar vardagens utmaningar på rak arm, medans för andra, som kanske har en kronisk sjukdom eller andra åkommor, kan det betyda att man trots detta lever ett bra liv utan något att klaga på.
God hälsa är beroende av flera faktorer som bland annat ålder, miljö och personlighet. Frågar du en ung person så kanske svaret blir ja, så länge de är friska och krya, men om du frågar en äldre person som sliter med att gå – kan svaret också vara ja, baserat på andra grundlag.

Har jag en hälsosam livsstil?

Utifrån tanken på att en bra livsstil hänger samman med god hälsa, och att varje persons krav på dessa varierar – så finns det inget enkelt svar på den frågan.
Fysisk aktivitet är den faktorn som har störst betydelse för en hälsosam livsstil, men kost, alkohol, stress, sömn och sociala förhållanden är också avgörande. Fysisk aktivitet kan faktiskt förebygga nedstämdhet, samtidigt som det kan lindra psykiska plågor och förbättra sömnen. Detta kan vara på grund av de ämnen som kroppen producerar mer av under träning, men också det faktum att du får något annat att tänka på under träningen.
Kost kan för många vara ett känsligt tema, kanske äter du för lite eller för mycket. I vilket fall är det viktigt att du får i dig rätt typ av mat. Mat som innehåller de viktiga vitaminer, mineraler, fibrer, omega-3 fettsyror och antioxidanter.

Det är också viktigt att få i sig energi, proteiner, och de riktiga fettsyrorna. Behovet för dessa näringsämnena ändrar sig genom livet, och behovet ser helt annorlunda ut när du blir äldre.
För att undvika sjukdomar så är det viktigt att fokusera på riktig kost, fysisk aktivitet, och undvika alkohol och stress.
När man blir äldre tappar vi muskelmassa och kroppen behöver då mindre energi. Detta i samband med ett mindre aktivt liv gör att behovet för mat är mindre. Det som inte ändrar sig är ditt behov för mineraler, vitaminer, och andra näringsämnen.

Här är en lista över småknep för att förbättra livsstilen och hälsan:

  • Ät varierat och nyttigt
  • Var aktiv
  • Håll koll på vikten
  • Undvik alkohol och rökning
  • Få tillräckligt med sömn
  • Tänk positivt om dig själv
  • Ta vara på din hygien

Vad är en god livskvalitet?

God livskvalitet definieras av världens hälsoorganisation (WHO) som ett tillstånd av välmående, där individen kan realisera sina möjligheter, hantera stressfulla situationer, arbete på ett positivt och fruktbart sätt och ha möjligheten till att bidra till andra.
Livskvalitet är ett diffust begrepp som handlar om bland annat livsglädje och livslust. Här snackar man om värderingar som kan kännas men inte mätas, något som igen baseras på dina individuella omgivningar och val. Det är viktigt för människor att känna att vi betyder något. Det spelar ingen roll om man är frisk eller sjuk – det är ögonblicken och perioderna mellan dina bekymmer, sorger eller problem som är viktiga.

Kom ihåg: Har du en hög livskvalitet kan detta komma hand i hand med en bättre fysisk hälsa, och kanske färre psykiska plågor. Har du det bra med dig själv så kan detta också ge en positiv effekt på din hälsa.
Lev ett så bra liv som möjligt, och ta vara på både din fysiska och psykiska hälsa.

Scroll to Top