Vitaminer för håret

Letar du efter en bra vitamin för håret? Det finns många vitaminer som kan hjälpa till.  Vi går igenom de vanliga orsakerna och tipsar om kost och kosttillskott som kan vara bra.

För det första: om du tappar stora mängder hår varje dag kan det vara värt att prata med en läkare. För det andra: män blir oftare tunnhåriga än kvinnor, av helt genetiska skäl. Ärftlighet, och mediciner kan påverka. Och är du kvinna som just fött barn, kan håret bli lite tunnare under en period. Men utöver det, finns det faktiskt ett par saker du själv kan göra för att påverka hur håret mår.

Stress = dåligt för håret

Det första är att ta sig en funderare på hur livet ser ut. Flänger du runt i vardagen och tar på dig alldeles för mycket? Det är inte bra för någon – och inte heller håret. Att ta det lite lugnare är ett första tips.

Rätt kost = bra för håret

Ät tre mål mat om dagen! Frukost, lunch, middag. Och se till att du får i dig mycket vitaminer och mineraler. Här är vår topp 4-lista på näringsämnen som är bra för håret:

Vitaminer och mineraler som är bra för håret

  1. Järn. I våra hårsäckar finns järn, som bidrar till att stimulera ny tillväxt. När kroppen har brist på järn, reagerar kroppen med att använda järnresurser från mindre viktiga delar av kroppen, som till exempel hårsäckarna. Då kan håret tunnas ut litegrann. Bland kvinnor är järnbrist vanligt vid till exempel mens eller efter graviditet. Veganer, glutenintoleranta och blodgivare drabbas också lättare av järnbrist. Mat som exempelvis rött kött, fisk, ägg, fågel, persilja, pumpakärnor, torkad frukt och bladgrönsaker innehåller mycket järn.
  2. Zink påverkar kroppens omsättning av näringsämnen. Du hittar zink i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. Även skaldjur, ost och nötter är zinkrika.
  3. Biotin kan bidra till en normal hårväxt. Biotin finns i nästan all mat, men speciellt i lever, äggula, havregryn och vetegryn.
  4. Proteiner är nödvändigt kroppen finns mer eller mindre i nästan all mat. Protein finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter, plus spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser från växtriket.

Ibland kan det ju förstås vara knepigt att lyckas få i sig allt det där som håret mår bra av, av olika skäl. Därför har vi utvecklat kosttillskott specifikt för hår, hud och naglar.

alla produkter

Scroll to Top
Scroll to Top